Angyalos Galéria/Angel Gallery
Angyalos Galéria/Angel Gallery
Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
E-mail

 

lastangelheart@gmail.com

     
Daz Studio 3D

DAz Studio Hungary

     
Magyarország
     
Képregények magyarul!
     
Hálózat
     
Filmes Oldalak
     
This is Sparta!
     
Írók és rendezők
     
Vendégek
Indulás: 2010-05-19
     
300 spártai/ 300 spartan
 

        A festmény elkészülésének folyamata:  

  

Kész festmény itt!

Történelmi kép megalkotásánál úgy gondolom, fontos a hitelesség, vagyis az ábrázolt alakok korhű kinézete. Sok könyvet és interneten található képet átnéztem, hogy ennek próbáljak megfelelni. Maga a kép arról a 300 spártairól szól, akik Kr. e. 480 augusztusában a Thermopülai szorosban szembe szálltak a jóval nagyobb túlerőben lévő perzsa hadsereggel. A Spártából induló 300 harcoshoz csatlakoztak még görög katonák, így 3100 főre egészült ki a sereg.  Hogy miért főleg a 300 spártairól emlékszünk meg, annak az lehet az oka, hogy ők harcoltak az első sorokban Leónidasz vezetésével, és az utolsó napon a király elbocsátotta a szövetségeseiket, akik pár kivétellel el is mentek, de a spártaiak a visszavonulás helyett inkább a halált választották. A görög sereg még így is eltörpül Xerxész hadereje mellett, ami 200 ezer körül mozgott. A perzsák a szűk terepen viszont nem tudták kihasználni létszámfölényüket, így a jól képzett spártai katonák napokig fel tudták őket tartóztatni, Xerxész pedig csak csellel, a hátukba támadva tudta felmorzsolni őket.  A spártai nehézfegyverzetű gyalogos (hoplita) súlyos felszereléssel indult a csatába. A pajzs szó görögül hoplon, innen ered a hoplita név.  Ezek a pajzsok 1 -1.2 m átmérőjű faszerkezettel és bronzborítással készültek, súlyúk kb. 10 kg lehetett. A korinthoszi típusú sisak szinte az egész arcot elfedte. A mellvértek és lábvértek is fémből készültek, így az összsúly a fegyverzettel együtt elérte a 20-30 kg-ot. A spártaiak pajzsait a lambda, vagyis „L” betű díszítette, ami hazájuk nevét Lakedaimónt, vagyis Lakóniát jelölte. Xerxész serege több népből állt össze, így azok öltözete és fegyverzete is nagyon változatos képet mutat. Méd lovasok íjjal és dárdával, etióp harcosok dárdával, bithüniaiak, phrügök, hogy csak párat említsünk, és ott van még persze Xerxész elitserege, a tízezer fős „halhatatlanok”. Kertész István könyvei nagy segítséget nyújthatnak azoknak, akik kíváncsiak erre a korszakra, ajánlom mindenkinek.

 

 

Még pár mondatot szeretnék itt arról, hogy a magyar történelemnek is megvannak a maguk „spártai hősei”. Sok érdekes hasonlóság mutatkozik pld. Szigetvár ostrománál 1566-ban. Szulejmán szultán százezres haddal vette ostrom alá Zrínyi Miklós által vezetett 2500 magyar és horvát katona által védett szigetvári várat. Az ostrom 1566 aug. 5–től szept. 7-ig tartott. Az ostrom utolsó napján Zrínyi és a megfogyatkozott vitézek, akik 300 –an maradtak, hősiesen kirohantak a hatalmas túlerő ellen és mind egy szálig ottvesztek. Más helyszín, más idő: 1849 Nyerges –tető. Tuzson János őrnagy 200 székely honvéddal tartotta fel a húszezres orosz haderőt. Tuzson János honvédei többször is visszaverték aug. 1-én az ellenséget, mígnem egy pásztor a hátukba vezette az ellent. Jó lenne ezekről is festeni egyszer.                  

    

 

     

Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!